De accommodatie bij particulieren is niet meer alleen gericht op de toeristen maar ook op de zakenmensen. Brussel is, met zijn vele instellingen, rechtstreeks betrokken tot groot nadeel van de hotelhouders. Wat zegt de wetgever?
De bewoning van het goed door de verhuurder of een familielid is één van de drie in de wet voorziene redenen voor voortijdige ontbinding van het huurcontract door de verhuurder.
De uitvoering van werken tot wederopbouw, van verbouwings- of renovatiewerken is één van de redenen die de voortijdige ontbinding van het huurcontract door de verhuurder rechtvaardigt.
De eigenaar moet zich ervan vergewissen dat het goed dat hij te huur aanbiedt beantwoordt aan de regionale en federale normen. Zo niet kan hij er door de rechter toe gedwongen worden om werken tot inregelstelling uit te voeren en om een korting op de huur toe te staan, mogelijk zelfs een schadeloosstelling voor de huurder.
De huurlasten zijn de kosten die ten laste vallen van de huurder. Het kan gaan om gemeenschappelijke kosten (appartementsgebouw en/of mede-eigendom) of om het privéverbruik.
De plaatsbeschrijving bij vertrek is vaak bron van geschil tussen de verhuurder en de huurder met als centrale vraag: voor wie zijn de huurherstellingen?
Om hen ertoe aan te zetten hun huurcontract te registreren heeft de wetgever, zowel voor de verhuurder als voor de huurder, een aantal voordelen voorzien.
Er bestaat een zekere verwarring over de vormen en het toegelaten maximum bedrag van de huurwaarborg die de huurder betaalt om zijn verplichtingen uit hoofde van het huurcontract te dekken.
De solvabiliteit van de huurder analyseren is een hachelijke onderneming die geen waarborg biedt tegen onbetaalde huur: er bestaan verzekeringen die de eigenaar tegen dergelijk risico beschermen.
De antwoorden op de vragen die de verhuurder zich stelt in verband met de verplichte audits van het gebouw (EPC, gelijkvormigheid van het elektriciteitssysteem, gelijkvormigheid van de gasinstallatie, koolwaterstoftank).
Wat gebeurt er als de verhuurder de huurder toelaat om in het verhuurde goed een beroepsactiviteit uit te oefenen?
De plaatsbeschrijving maakt deel uit van de verplichte formaliteiten als men een kamer verhuurt in een studentenkot. De wetgeving verschilt hier niet voor de huurcontracten voor een studentenkot en de huurcontracten voor de hoofdverblijfplaats.
De huurder die wenst onder te verhuren zal hiervoor de toelating moeten vragen aan de verhuurder als het om zijn hoofdverblijfplaats gaat.
Bij onderverhuring zijn er drie spelers (verhuurder, huurder en onderhuurder) waarbij elke partij moet verzekerd zijn tot dekking van zijn verplichtingen.
Het verhuren van een kamer voor één nacht of het onderverhuren van een kantoor voor meerdere maanden: de regels die inzake het contract voor onderverhuring moeten worden nageleefd.
De medeondertekening van het huurcontract is soms noodzakelijk om de rechten van de echtgenoot veilig te stellen: alles hangt af van de vorm van hun verbintenis en van het type huurcontract.
De onderschrijving van een woonverzekering door de huurder wordt ten sterkste aangeraden. Deze laatste meent vaak dat hij beschermd is door deze van de verhuurder, wat maar heel zelden het geval is.
De eigenaar is niet verplicht om een woonverzekering te onderschrijven maar dit wordt ten sterkste aangeraden.
De verschillende opties van de medehuurders inzake brandverzekering.
De huurwaarborg is van toepassing op de onderverhuring volgens dezelfde modaliteiten als het klassieke huurcontract.
In welke mate kan de verhuurder het aantal bewoners beperken in het goed dat hij verhuurt?
Het huurcontract voor een studentenkot is aan minder normen onderworpen dan het huurcontract voor de hoofdverblijfplaats. Overzicht van de belangrijkste mogelijkheden op het vlak van de looptijd van het huurcontract, de opzegging van het huurcontract, de huurwaarborg en de woningverzekering.
De looptijd van het onderverhuringscontract hangt af van het huurcontract.
De huuroverlast is vaak bron van geschil tussen de verhuurders en de huurders. De verhuurder waarborgt de huurder immers het ongestoord genot. Kan hij echter instaan voor de buurtoverlast, de renovatiewerken in het gebouw of nog diefstal?
De verhuurder die werken wil uitvoeren in de loop van het huurcontract zal, behoudens uitzondering, hiervoor de toestemming moeten vragen aan zijn huurder. Deze laatste zal soms zelfs recht hebben op een schadevergoeding.